Ηχοθεραπεία

Στην πραγματικότητα ο ήχος και οι δονήσεις είναι παντού γύρω μας. Όταν επιλέγουμε συνειδητά στο περιβάλλον μας να υπάρχουν ήχοι που μας επιτρέπουν να ηρεμούμε αλλάζει και η προσωπική μας δόνηση. 

Ο ήχος, όπως και η μουσική, είναι διεθνής γλώσσα.  Οι πληροφορίες που αποκωδικοποιούνται μέσω της ακοής δρουν σε επίπεδο πέρα από το νοητικό. Δρουν σε ψυχικό, σωματικό και ενεργειακό επίπεδο. Μέσα από τον ήχο όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ενωθούν χωρίς να γνωρίζονται.

Ο ήχος βρίσκεται διαρκώς μέσα και γύρω μας, και μέσω της ακοής δεν σταματάμε ούτε στιγμή να λαμβάνουμε και να αποκωδικοποιούμε το περιβάλλον που βρισκόμαστε.

Το βίωμα της ηχοθεραπείας από μόνο του είναι ήδη κάτι πάρα πολύ δυνατό. Σε βοηθάει να ταξιδέψεις πολύ βαθιά και πολλές φορές είναι σα να βγαίνεις από το σώμα σου όταν βρίσκεσαι σε έναν χώρο που παίζουν αυτά τα όργανα με τις τόσο ιδιαίτερες χροιές. 

Η ηχοθεραπεία είναι μια πρακτική διαλογισμού κατά την οποία αφήνουμε το σώμα να χαλαρώσει και να ταξιδέψει μέσα από τους ήχους που χρησιμοποιούμε. Μας δίνει μια ευχάριστη αίσθηση όπως όταν παρακολουθούμε μια συναυλία ή όταν ακούμε μουσική για χαλάρωση. Συνηθίζεται να γίνεται σε ομάδες αλλά και σε ατομικές συνεδρίες.

Τι σημαίνει υψηλότερη
και χαμηλότερη δόνηση;

Όταν αναφερόμαστε στις δονήσεις – συχνότητες αναφερόμαστε αρχικά σε αυτό που ορίζει η φυσική ως κύμα. Ο ήχος είναι αποτέλεσμα της ταλάντωσης των μορίων του αέρα με παλμικές κινήσεις από τη στιγμή που ένα σώμα τεθεί σε κίνηση, κραδασμό ή ταλάντωση.

Ο ήχος είναι μια μορφή ενέργειας που ταξιδεύει στον χώρο, η συχνότητα ενός κύματος σχετίζεται με την ενέργειά του. Όσο περισσότερη ενέργεια έχει το κύμα τόσο πιο μακρια μπορεί να φτάσει. Για παράδειγμα χαμηλή συχνότητα έχει περισσότερη ενέργεια από μια υψηλή συχνότητα και προκαλεί μεγαλύτερη δόνηση.

Γιατί ο ήχος έχει
θεραπευτικές ιδιότητες;

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ήχου έχουν κινήσει το ενδιαφέρον του πνευματικού και επιστημονικού κόσμου. Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές ότι συγκεκριμένες συχνότητες δρουν ηρεμιστικά για τον νου, και η αίσθηση των δονήσεων στο σώμα έχει αναλγητική δράση.

Ο ήχος έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για να επηρεάσει την διάθεση και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Από θεραπεία ψυχικών διαταραχών, εμψύχωση την ώρα της μάχης, μέχρι πρόσφατα που χρησιμοποιείται συγκεκριμένη μουσική στα super market και σε χώρους εργασίας γιατί λειτουργεί σε υποσυνείδητο επίπεδο και επηρεάζει τους ρυθμούς των ανθρώπων.

Επίσης γνωρίζουμε από την αρχαιότητα χρήσεις ήχων και μουσικής για ένωση των ανθρώπων, για τελετές που έχουν σκοπό να φέρουν τους ανθρώπους σε υπερβατική κατάσταση ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν ότι έρχονται σε επικοινωνία με το όλον ή, όπως ορίζεται σε κάθε περίπτωση, το θεϊκό. Με ήχους από κρουστά, πνευστά, ψαλμούς κατά τη διάρκεια τελετών που κρατούσαν πολλές ώρες.